ברוכים הבאים אל זנזיבר! עבור התיירים הנכנסים, שדה התעופה של זנזיבר מהווה שער אל החופשה החלומית. בטן גב על החול החם, קוקטייל מרענן על שפת הבריכה, עיסוי רקמות עמוק עם או בלי אבנים חמות, צלילות בשוניות אלמוגים – ומה לא? עבור חובבי הטבע, זנזיבר יכולה להציע טיולי יום מרתקים, מגוון בעלי חיים אנדמיים ומיוחדים, יער צפוף בדרום האי וחוות תבלינים עם ריחות פשוט משגעים. על מה ההתלבטות? זה הזמן לעלות על מטוס ולהגיע.
שדה התעופה הבינלאומי של זנזיבר
שדה התעופה הבינלאומי של זנזיבר נחשב לדרך הנוחה והקלה ביותר להגיע אל אי התבלינים הקסום הזה, שבמזרח אפריקה.
שדה התעופה ממוקם חמישה קילומטרים בלבד מדרום לזנזיבר סיטי (אזור סטון טאון), הממוקם במערב זנזיבר. משם, קל להגיע בנסיעה לא-ארוכה אל כפרי הצפון היפים או אל הדרום המבודד והשקט. ניתן להגיע לזנזיבר בטיסה ישירה מהארץ, בעונות התיירות. יש לקחת בחשבון כי מדובר בטיסות צ'רטר שאינן טיסות סדירות. אם רוצים להגיע לזנזיבר בתקופה של אוף-סיזן, ככל הנראה יהיה צורך לבצע קונקשן במדינה אפריקאית אחרת כלשהי: אדיס אבבה, ניירובי או ערים שכנות אחרות.
אם מגיעים דרך אתיופיה, חובה להביא פנקס חיסונים ולהתחסן בכל החיסונים כנדרש. אחרת, הרשויות המקומיות לא יכניסו אתכם אל האי, וישלחו אתכם חזרה למדינת המוצא.
אי של פעם - שדה תעופה של פעם
בניגוד לשדות תעופה זוהרים ונוצצים ברחבי העולם, כשמגיעים לשדה התעופה הבינלאומי של זנזיבר – כדאי לא לצפות להרבה. אפילו נתב"ג המוכר, שלא ידוע בפאר הרב שלו, יכול להיראות כמו מבנה מעוטר זהב מדובאי ליד שדה התעופה של זנזיבר.
שדה התעופה של זנזיבר הוא שדה תעופה קטן מאוד. חלק גדול ממנו כלל לא מקורה – הנוסעים נמצאים פשוט תחת כיפת השמיים, ללא מזגן בקיץ וללא מכסה מהגשם בעונה הרטובה. בחללים הסגורים שכן קיימים, המזגנים אינם ידועים ביכולת העבודה המדהימה שלהם. אם אתם סובלים במיוחד מחום, כדאי להצטייד מראש בתיק היד שעולה למטוס בכובע ומניפה. מובטח כי הנפנוף יעשה לכם רק טוב.
גם הדיוטי פרי של זנזיבר איננו ברמה גבוהה. בניגוד למקובל ברוב שדות התעופה, אין כאן מתחם קניות נוצץ ומגוון. הדיוטי פרי הזה הוא בעיקרי מספר מצומצם של חנויות, המוכרות מוצרים בסיסיים למדי במחירים גבוהים. מומלץ לוותר על חווית הקנייה, ולקנות כל מה שצריך בחנויות שמעבר לכביש. המרחק הוא אמנם עשרים מטרים, אבל המחירים יורדים ברגע שיוצאים משטח שדה התעופה.
מה כדאי לדעת לפני שנוחתים?
כאמור, אין מה לצפות להרבה משדה התעופה "הקטן" של זנזיבר.
אך חשוב לדעת: בכניסה לזנזיבר, כל תייר מתבקש לשלם עמלה על ויזת הכנסה לאי, בסך 50 דולר. על מנת לשלם את דמי הויזה צריך למלא טופס ייעודי, ולמסור אותו בשדה התעופה. כדאי מאוד למלא את הטופס ברגע קבלתו, עוד במטוס. המטוס הקריר, הממוזג והנעים יהיה המקום הנוח ביותר עבורכם לבצע את המשימה. פחות נעים למלא את הטופס ללא כל משטח קשיח (על גבו של התייר שלצדך, ככל הנראה), בשמש הקופחת או בגשם, תוך חשש לפספס את התור שלך בדלפק הכניסה למדינה.
כדאי להגיע עם אוכל ושתייה, למקרה שתהיו רעבים – לא בטוח שיהיה לכם משתלם לקנות אותם בתוך שדה התעופה עצמו. כדאי להגיע בבגדים נוחים ונעימים. בזנזיבר כידוע חם לכל אורך השנה – ובשל המזגנים המקרטעים של שדה התעופה, לא כדאי לבנות על קרירות נעימה בתוך שדה התעופה. בעונה הגשומה, כדאי להגיע מצוידים עם מטריה או מגן-גשם אשר יוכל להגן על המזוודה.
כדאי לקחת בחשבון שאין בשדה התעופה עגלות המיועדות לסחיבת המזוודות – גם זה, בניגוד לנהוג בעולם. ברוב שדות התעופה העגלות הללו זמינות לכל – בחינם או בתשלום סמלי כלשהו. עם זאת, בשדה התעופה של זנזיבר אין טעם אפילו לחפש עגלה. לכן, כדאי לקחת מראש מזוודות עם גלגלים תקינים, ולהעדיף שלא לבחור בתרמילים כבדים. יהיה מאוד לא נוח להתנייד ברחבי השדה בסחיבת משקלים כבדים.
שאלות ותשובות בנוגע לנמל התעופה של זנזיבר
התשובה היא לא חד משמעית – אלא לפעמים. בעונות המתוירות והעמוסות, חברות שונות מפעילות טיסות צ'רטר בין ישראל לזנזיבר. יש לקחת בחשבון כי מדובר בטיסות צ'רטר שאינן סדירות. מחירן צפוי להיות זול בהשוואה לטיסה סדירה, אולם ייתכנו יותר איחורים ועיכובים. לא בעונה, לא פועלות טיסות ישירות בין ישראל לזנזיבר.
בשדה התעופה של זנזיבר אמנם אין דיוטי פרי ראוי לשמו, אבל בהחלט שניתן ליהנות מהדיוטי פרי של ישראל בעת הטיסה. רוב החנויות בנתב"ג מאפשרות לקנות ממגוון המוצרים שלהן, ולאסוף את הקנייה בעת החזרה לארץ. כך, אפשר בכל זאת ליהנות ממחירי הדיוטי פרי האטרקטיביים.
בהחלט לא. אפשר לטוס לעיר הקרובה ביותר בטנזניה – דאר א-סלאם, ולקחת משם מעבורת לאי.